2013 m. gruodžio 16 d., pirmadienį, 16 val. VDU Socialinės antropologijos centre vyko seminaras „1863-ųjų m. sukilimo tremtinių lietuviškasis paveldas Rusijos Užvolgyje: 2013 m. ekspedicijos dienoraštis“, kurio metu prof. Rimantas Sliužinskas ir prof. Vytis Čiubrinskas pasidalins garso ir vaizdo medžiaga, lauko tyrimų įžvalgomis bei įspūdžiais iš ekspedicijos į Saratovo sritį (Rusija).

Ekspedicija surengta vykdant Socialinės antropologijos centro projektą „1863 m. sukilimo tremtinių kultūrinis paveldas ir lietuviškasis identitetas Rusijos Saratovo krašte“, remiamą Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos ir Kazickų šeimos fondo. Šiuo projektu siekiama sukaupti dokumentinės, etnoistorinės, biografinės, pasakojamosios bei vizualinės medžiagos ir kitų duomenų apie Saratovo krašto lietuvių tremtinių kultūrinį paveldą ir tapatybę. Projektas vykdomas tarp 1863 m. sukilimo dalyvių palikuonių jų tremties vietose, Saratovo krašte, taip pat Lietuvoje, jų grįžimo vietose, kai dalis jų Lietuvai atgavus nepriklausomybę  1921–1923 m. apsigyveno  Vilkaviškio, Kėdainių, Pasvalio ir kt. apylinkėse.

Dešimties dienų ekspedicija į Saratovo sritį buvo surengta 2013 m. spalį. Jos dalyviai nuvyko į 1863-ųjų lietuvių sukilimo dalyvių tremties vietas: Jeršovą, Čiornąją Padiną, Tolovką, Litovką ir Kurilovką. Apsigyvenus Čiornajos Padinos kaime, audiovizualiniu, biografinių interviu ir aprašomojo stebėjimo būdais buvo fiksuojami lietuviškojo kultūrinio paveldo bei socialinės atminties elementai. Ekspedicijos metu buvo paimta 15 interviu, 4 tikslinės grupės (angl. focus group) interviu, išklausyti 3 atsiminimų pasakojimai. Iš viso buvo surinkta 21 val. garso įrašų. Taip pat buvo atlikta ir fotofiksacija (550 nuotraukų) bei filmavimas (4 val. filmuotos medžiagos).

Parašykite komentarą